Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
23.11.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Zupa grochowa a la Antoniewicz

Składniki (na 15-20 porcji):

  • 1 golonka
  • 1 marchew
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 mała zrumieniona cebula
  • sos sojowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu naturalnego
  • 1 liść laurowy
  • 2 jałowce
  • pieprz cały
  • 2 listki żelatyny
  • 50 g warzyw blanszowanych
  • 200 g groszku
  • 40 g śmietanki 30%
  • 3 g agar-agar
  • 2 duże ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • tymianek

Sposób przyrządzenia:

Do golonki dodać warzywa, sos sojowy i ocet, gotować razem, zebrać pianę i dodać przyprawy. Pozostawić na małym ogniu – wywar powinien być klarowny. Oddzielić golonkę od kości, gotować w późniejszym wywarze do miękkości. Mięso przyprawić, ugnieść w formę i odstawić w chłodne miejsce.

Żelatynę rozpuścić w 200 ml ciepłego wywaru, schłodzony wywar zakwasić delikatnie octem. Golonkę w postaci kawałków 2x2 mm wymieszać z wywarem warzywnym i posmakować z pieprzem. Wypełnić kopulaste formy i odstawić. Przepuścić przez cienkie sito, posmarować cienko na desce. W temperaturze 200 stopni piec na chrupko. Groszek z puszki wypełnić śmietaną i mrozić przez 24 godziny.

50 ml wywaru z golonki zagotować z agar-agar, następnie rozpuścić w nim namoczoną żelatynę. Puree z grochu natychmiast ukształtować, rozsmarować na desce na grubość 5 mm i wyciąć kształty okrągłe o średnicy 2,5 cm. Ziemniaki pociąć w plasterki o grubości 0,7 cm, podobnie okrągłe kształty o średnicy 2,5 cm i obgotować.

Smażyć na złoty brąz z gałązką tymianku w oliwie z oliwek, osuszyć. Masy z groszku umieścić na plastrach ziemniaków i dodać na to galaretę z golonki. Chipsy z golonki użyć do dekoracji.

Przygotował: Heiko Antoniewicz



Zobaczcie Państwo potrawy z kręgu kuchni molekularnej:

Koktajle łyżkowe

Mrożona herbata wołowa

Pierś z przepiórki

Ratatouille z mrożoną oliwą

Szaszłyki z tuńczykiem

Zupa grochowa



Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000