Składniki (na 10 sztuk):
- 6 dużych ogonów wołowych
- 100 g mirepoix
- 1 łyżka stołowa miąższu pomidorowego
- 200 ml mocnego czerwonego wina
- 20 ml sosu sojowego
- 20 ml octu balsamicznego
- 1 kawałek skórki słoniny
- porcja mieszanki przypraw ziołowych
- rozdrobnione ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
- 1 ząbek czosnku
- 500 ml wyciągu spod cielęciny
- 100 g warzyw pokrojonych w drobną kostkę (blanszowane)
- 20 ml greckiej oliwy z oliwek
- 10 ml oliwy z pestek winogron
- 10 ml octu balsamicznego
- 1 łyżeczka do herbaty oleju Argan
- 30 ml soku z trufli
- 100 g gęsiej wątróbki
- 1 g soli
- odrobina Calvadosu (jedno chluśnięcie)
- 1 mała trufla – drobno pokrojona
- 4 g mąki pełnoziarnistej z chleba świętojańskiego
- 1 g Xanthanu
- 100 g nóg wieprzowych – grubo posiekane
- 30 g kostek warzyw (seler, por, marchew)
- 1 mała zrumieniona cebula
Sposób przyrządzenia:
Ogon wołowy jak zwykle roztopić. Wszystko umieścić w torebce próżniowej, przykryć i dusić przez 36 godzin w temperaturze wody 58 stopni. Wyciągnąć, uwolnić od kości i wygniatać na ciepło. Ostudzić i wedle potrzeby pokroić w małe kostki. Tłuszcz przecedzić, oczyścić, i przecedzić. Powinno powstać 700 ml bulionu, ewentualnie zapełnić klarownym rosołem. Xanthan i mąkę z chleba świętojańskiego wymieszać w schłodzonym wywarze, posmakować i umieścić w butelce typu Espuma. Zakręcić kapslem i odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej cztery godziny.
Oczyścić gęsią wątróbkę i marynować. Włożyć do torebki próżniowej, mocno zamknąć i wałkować na grubość 0,5 cm. Pozostawić na osiem godzin w chłodnym miejscu.
Z kostek ogona wołowego i brunoise stworzyć sałatkę, doprawić vinaigrette, sokiem z trufli, posmakować i wlać do szkła. Przykryć plastrem nakłutej wątróbki z gęsi. Rozdzielić wiórki trufli. Zakończając skropić spienioną herbatą i ciepłym brioche – niewielki wypiek drożdżowy.
Przygotował: Heiko Antoniewicz
Zobaczcie Państwo potrawy z kręgu kuchni molekularnej: |
|
|
|
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |