Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Mrożona herbata wołowa z truflami

Składniki (na 10 sztuk):

  • 6 dużych ogonów wołowych
  • 100 g mirepoix
  • 1 łyżka stołowa miąższu pomidorowego
  • 200 ml mocnego czerwonego wina
  • 20 ml sosu sojowego
  • 20 ml octu balsamicznego
  • 1 kawałek skórki słoniny
  • porcja mieszanki przypraw ziołowych
  • rozdrobnione ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml wyciągu spod cielęciny
  • 100 g warzyw pokrojonych w drobną kostkę (blanszowane)
  • 20 ml greckiej oliwy z oliwek
  • 10 ml oliwy z pestek winogron
  • 10 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka do herbaty oleju Argan
  • 30 ml soku z trufli
  • 100 g gęsiej wątróbki
  • 1 g soli
  • odrobina Calvadosu (jedno chluśnięcie)
  • 1 mała trufla – drobno pokrojona
  • 4 g mąki pełnoziarnistej z chleba świętojańskiego
  • 1 g Xanthanu
  • 100 g nóg wieprzowych – grubo posiekane
  • 30 g kostek warzyw (seler, por, marchew)
  • 1 mała zrumieniona cebula

Sposób przyrządzenia:

Ogon wołowy jak zwykle roztopić. Wszystko umieścić w torebce próżniowej, przykryć i dusić przez 36 godzin w temperaturze wody 58 stopni. Wyciągnąć, uwolnić od kości i wygniatać na ciepło. Ostudzić i wedle potrzeby pokroić w małe kostki. Tłuszcz przecedzić, oczyścić, i przecedzić. Powinno powstać 700 ml bulionu, ewentualnie zapełnić klarownym rosołem. Xanthan i mąkę z chleba świętojańskiego wymieszać w schłodzonym wywarze, posmakować i umieścić w butelce typu Espuma. Zakręcić kapslem i odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej cztery godziny.

Oczyścić gęsią wątróbkę i marynować. Włożyć do torebki próżniowej, mocno zamknąć i wałkować na grubość 0,5 cm. Pozostawić na osiem godzin w chłodnym miejscu. Z kostek ogona wołowego i brunoise stworzyć sałatkę, doprawić vinaigrette, sokiem z trufli, posmakować i wlać do szkła. Przykryć plastrem nakłutej wątróbki z gęsi. Rozdzielić wiórki trufli. Zakończając skropić spienioną herbatą i ciepłym brioche – niewielki wypiek drożdżowy.

Przygotował: Heiko Antoniewicz



Zobaczcie Państwo potrawy z kręgu kuchni molekularnej:

Koktajle łyżkowe

Mrożona herbata wołowa

Pierś z przepiórki

Ratatouille z mrożoną oliwą

Szaszłyki z tuńczykiem

Zupa grochowa



Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000