Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
24.04.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Pierś z przepiórki wędzona z soczewicą z warzywami i solą pomarańczową

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 przepiórki
  • 6 gałązek rozmarynu
  • podwędzana mąka
  • 1 pomarańcza
  • 20 g Aldon sól
  • 100 ml soku z marchew
  • 100 ml soku z porem
  • 100 ml soku z selerem
  • 0,5 g algina z wapna
  • 30 g grzyby enoki
  • trochę sałaty lodowej
  • 50 ml bulionu z warzywami
  • 1 łyżka oleju Argan
  • 1 łyżka masła
  • kalcium laktat

Sposób przyrządzenia:

Przepiórki obrać ze skóry, położyć między dwie blachy, smażyć w temperaturze 160˚C i osuszyć. Mięso przepiórcze na tyle przy smażeniu rozpuścić, żeby piersi pozostały przy kości.

Udziec pozostawić do sporządzenia innej potrawy. Piersi podsmażyć w roztapiającym się maśle, w temperaturze 100˚C włożyć do piekarnika (wędzarnia), dodać do tego podwędzaną mąkę z rozmarynem, smażyć w tym piersi, następnie oddzielić je od kości i krótko zapiekać.

Kawałki pomarańczy pokroić, oczyścić. Podgrzać je wraz z solą przez około 10 sekund w mikrofalówce, tak by olejki eteryczne przeniknęły sól. Tuż przed podaniem posypać tym skórę przepiórki i chwilkę zapiekać. Soki tak zamieszać z alginaty by nie pojawiły się żadne pęcherzyki (najlepiej stworzyć napój dzień wcześniej), lekko posolić.

Napełnić nimi strzykawki i pozwolić nakapać w dwuprocentowy roztwór laktozowy. Po minucie odcedzić i umyć w zimnej wodzie. Bulion z warzywny podgrzać, dodać olej i masło. Soczewicę umieścić na chwilę w bulionie i podgrzać, wlać w głęboki talerz i garnirować wraz z sałatą i grzybami. Położyć na to pierś z liściem pory i podsmażoną skórką. Aromat rozmarynu stworzyć w butelce ze smoczkiem.

Przygotował: Heiko Antoniewicz



Zobaczcie Państwo potrawy z kręgu kuchni molekularnej:

Koktajle łyżkowe

Mrożona herbata wołowa

Pierś z przepiórki

Ratatouille z mrożoną oliwą

Szaszłyki z tuńczykiem

Zupa grochowa



Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000