Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Ratatouille ze zmrożoną oliwą z oliwek i bazylią

Składniki (na 10 porcji):

  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • kilka pomidorów
  • 1 łyżka stołowa puree z pomidorów
  • 1 mały ząbek czosnku
  • po 1 gałązce rozmarynu i tymianku
  • 40 ml oliwy z oliwek do pieczenia
  • 1 łyżka stołowa orzeszków piniowych (upieczonych i grubo posiekanych)
  • odrobina octu balsamicznego (jedno chluśnięcie)
  • wysokowartościowa oliwa z oliwek do gotowania
  • kilka listków bazylii

Sposób przyrządzenia:

Pociąć warzywa na kosteczki 0,5x 0,5 cm. Wlać oliwę na dużą patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać warzywa, posolić. Dołożyć zioła i doprowadzić do silnego wrzenia. Puree pomidorowe dodać potem, tylko na krótko, ostudzić. Wyjąć zioła, doprawić octem. Przełożyć do okrągłej formy i posypać orzeszkami piniowymi.

Oliwę z oliwek wlać do płaskiej miski, polać płynnym azotem. Zamrożone kawałki oliwy z oliwek poukładać obok warzyw. Listki bazylii zanurzyć na 3 sekundy w płynnym azocie i natychmiast ułożyć na warzywach.

Tło:

Podczas jedzenia sałatki, oliwa z oliwek jest jeszcze lekko zmrożona i dzięki temu ma intensywniejszy aromat. Mrożona bazylia także lepiej wydziela olejki eteryczne.

Przygotował: Heiko Antoniewicz



Zobaczcie Państwo potrawy z kręgu kuchni molekularnej:

Koktajle łyżkowe

Mrożona herbata wołowa

Pierś z przepiórki

Ratatouille z mrożoną oliwą

Szaszłyki z tuńczykiem

Zupa grochowa



Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000